Αλμπέρτα Fish and Game Association αντιτίθεται στο προτεινόμενο φράγμα Bow River που θα πλημμύριζε το δημοφιλές πάρκο • Outdoor Canada

Αλμπέρτα Fish and Game Association αντιτίθεται στο προτεινόμενο φράγμα Bow River που θα πλημμύριζε το δημοφιλές πάρκο • Outdoor Canada

September 6, 2022 0 Von admin

Η Ένωση Ψαριών και Θηραμάτων Αλμπέρτα είναι μεταξύ των πολυάριθμων αντιπάλων ενός προτεινόμενου φράγματος και δεξαμενής στον ποταμό Bow που θα πλημμύριζε τμήματα του δημοφιλούς επαρχιακού πάρκου Glenbow Ranch κοντά στο Κάλγκαρι. Η AFGA υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα καταστρέψει τα κρίσιμα ενδιαιτήματα ψαριών και θηραμάτων, ενώ η επαρχία λέει ότι είναι απαραίτητο για τον έλεγχο τόσο των πλημμυρών όσο και των ξηρασιών.

Από την καταστροφική πλημμύρα του 2013, η Αλμπέρτα διερευνά επιλογές μετριασμού, συμπεριλαμβανομένων φραγμάτων και δεξαμενών που θα συγκρατούν νερό σε περιόδους ξηρασίας και πλημμύρας. Γνωστό ως η επιλογή Glenbow East, το αμφισβητούμενο σχέδιο θα δημιουργήσει μια δεξαμενή μεταξύ του Cochrane και του φράγματος Bearspaw στο δυτικό άκρο του Κάλγκαρι. Δύο άλλες επιλογές στο τραπέζι βρίσκονται ανάντη κατά μήκος του ποταμού Bow, κοντά στη λίμνη Ghost και στο Morley.

Το Glenbow Ranch Provincial Park, που άνοιξε το 2008, είναι οικολογικά σημαντικό επειδή διατηρεί περίπου 3.200 στρέμματα γηγενών λιβαδιών, λέει η Sarah Parker, εκτελεστική διευθύντρια του Glenbow Ranch Park Foundation. «Στην πλήρη ιστορία αυτού του πάρκου, που εκτείνεται από τις αρχές των ιθαγενών, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για φυτική παραγωγή», προσθέτει, σημειώνοντας ότι το 75 τοις εκατό των λιβαδιών του Καναδά έχουν εξαφανιστεί κατά τα άλλα.

Το επαρχιακό πάρκο φιλοξενεί επίσης τεράστια κοπάδια μεταναστευτικών ελαφιών, ενώ υπάρχει εξαιρετικό ψάρεμα κατά μήκος της όχθης του ποταμού Bow. Εάν η επαρχία κατασκευάσει το φράγμα, μεγάλο μέρος των χαμηλών περιοχών του πάρκου θα πλημμύριζε σε περιόδους υψηλής ροής νερού, βλάπτοντας τόσο τα λιβάδια όσο και τις ευκαιρίες αναψυχής του πάρκου. «Οι επιπτώσεις στην παρόχθια ζώνη θα ήταν πολύ σοβαρές», λέει ο πρόεδρος της AFGA, Βίκτορ Μπεντς.

Το προτεινόμενο φράγμα απειλεί το επαρχιακό πάρκο Glenbow Ranch, λένε οι επικριτές

Την άνοιξη του 2020, η επαρχιακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της μελέτης των τριών επιλογών του Bow River, καθορίζοντας ότι θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η αποθήκευση πλημμυρών και ξηρασίας και στις τρεις τοποθεσίες. Επί του παρόντος, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη μελέτη σκοπιμότητας για κάθε επιλογή, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2023.

Στο μεταξύ, το Ίδρυμα Glenbow Ranch Park προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το γιατί το τεράστιο έργο δεν είναι βιώσιμο. «Οι τρεις επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι», λέει ο Parker. «Βλέποντας το θετικά, εξακολουθούμε να είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε τα στρατεύματα και να πάρουμε τη λέξη εκεί έξω για το τι θα σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την αναψυχή και το περιβάλλον εδώ στο Glenbow Ranch».

Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα και τις θέσεις του AFGA στο www.afga.org.