Κορυφαίες 12 τροφές με βιταμίνη Α για μωρά και παιδιά

0
Κορυφαίες 12 τροφές με βιταμίνη Α για μωρά και παιδιά

Η κατανάλωση καρότων για καλή υγεία των ματιών δεν είναι μύθος – οφείλεται στη βιταμίνη Α! Αποκτήστε αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό από αυτές τις 12 κορυφαίες τροφές με βιταμίνη Α για μωρά και παιδιά.

Από την εποχή που ήμασταν παιδιά, έχουμε ακούσει για το πώς τα καρότα είναι τα καλύτερα πράγματα για τα μάτια μας. Κάθε είδους αντίσταση και μας ρώτησαν αμέσως: «Έχετε δει κουνέλι να φοράει γυαλιά;» Λοιπόν, αυτό ήταν ένα από τα πολλά επιχειρήματα που κανείς μας δεν κέρδισε ποτέ με τις μαμάδες μας!

Αν και η αναλογία κουνελιού-γυαλιών μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένη, υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από το υποκείμενο επιχείρημα. Ο ήρωας εδώ δεν είναι ακριβώς τα καρότα, αλλά η βιταμίνη Α που περιέχει, μια σημαντική βιταμίνη στη διατροφή των παιδιών.

νέος
Πιστοποίηση Fssai 100 Organic 1

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές – προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή ρετινόλη και προβιταμίνη Α, επίσης γνωστή ως καροτενοειδή ή βήτα καροτίνη. Η ρετινόλη βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, ενώ η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Και οι δύο αυτοί τύποι βιταμίνης Α πρέπει να υποστούν επεξεργασία μέσα στα κύτταρά μας για να παράγουν τις ενεργές μορφές της βιταμίνης Α, δηλαδή τον αμφιβληστροειδή και το ρετινοϊκό οξύ, τα οποία εκτελούν σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Α για μωρά και παιδιά

pexels cottonbro 4710669 1

 • Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η λέξη «ρετινόλη» προέρχεται από τον «αμφιβληστροειδή». Η βιταμίνη Α είναι συστατικό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή και προστατεύει τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
 • Ακριβώς όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα παθογόνα
 • Η βιταμίνη Α προάγει την υγιή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και άλλων μαλακών ιστών.
 • Η διατήρηση της δομής και της υγείας του δέρματος είναι μια άλλη λειτουργία της βιταμίνης Α. Βοηθά επίσης στην επούλωση πληγών και αποτρέπει προβλήματα όπως η ακμή.
 • Η βιταμίνη Α βοηθά την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά και η καρδιά.
 • Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την αναπαραγωγική υγεία, για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών και της στειρότητας. Διατηρεί επίσης τη βλεννώδη επένδυση στα γεννητικά όργανα, μαζί με τα μάτια, τους πνεύμονες και το έντερο.
 • Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης σημαντικές αντιοξειδωτικές λειτουργίες, όπως η καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, ενώ προλαμβάνει επικίνδυνες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Α σε βρέφη και παιδιά

pexels keira Burton 6624281

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη σε βρέφη και παιδιά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης όπως νυχτερινή τύφλωση, ξηροφθαλμία και βλάβη του κερατοειδούς που ονομάζεται ξηροφθαλμία. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έλλειψη βιταμίνης Α σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο παιδικών λοιμώξεων όπως η διάρροια και η ιλαρά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα και τα μαλλιά προκαλώντας απώλεια μαλλιών, ακμή ή ξηροδερμία όπως η υπερκεράτωση.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι περίπου 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Αφρική και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Μια αναφορά σε The Journal of Nutrition δηλώνει ότι η απλή βελτίωση της ποσότητας της βιταμίνης Α στη διατροφή των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να μειώσει τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας έως και 50%.

Αυτές οι ελλείψεις μπορούν να αποφευχθούν διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα βιταμίνης Α στη διατροφή τους. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες είναι οι εξής:

 • 0-6 Μήνες – 400 mcg
 • 6-12 μηνών – 500 mcg
 • 1-3 ετών – 300 mcg
 • 4-8 ετών – 400 mcg
 • 9-13 ετών – 600 mcg
 • 14-18 ετών (αγόρια) – 900 mcg
 • 14-18 ετών (κορίτσια) –700 mcg

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για ανεπάρκεια βιταμίνης Α στα παιδιά, ο πρώτος είναι ότι τα μωρά παίρνουν μητρικό γάλα που είναι χαμηλό σε βιταμίνη Α. Αυτό συμβαίνει όταν οι ίδιες οι μητέρες έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α και δεν μπορούν να μεταδώσουν τη θρεπτική ουσία στο μητρικό γάλα τους. . Τα μωρά δεν λαμβάνουν πολλή βιταμίνη Α από τη μητέρα πριν από τη γέννηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, η οποία επιδεινώνεται εάν η μητέρα έχει επίσης έλλειψη.

Ο δεύτερος λόγος για ανεπάρκεια βιταμίνης Α στα παιδιά είναι η κακή διατροφή. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Α στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν συνεχώς με διάρροια ή λοίμωξη του αναπνευστικού, η βιταμίνη Α δεν απορροφάται καλά. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει Βιταμίνη Α από την αρχή. Χρειάζεται είτε ρετινόλη είτε προβιταμίνη Α από τα τρόφιμα για να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Ακολουθούν οι κορυφαίες τροφές με βιταμίνη Α για μωρά και παιδιά που θα τα προστατεύσουν από οποιαδήποτε ανεπάρκεια.

Καρφίτσα 4

1. Ψάρια

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που η διατροφή σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ποτέ! Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσετε καλή υγεία για τη μαμά και το μωρό.

Το ψάρι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη μας, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι το ψάρι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών που είναι πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό: το βασιλικό σκουμπρί παρέχει 252 mcg σε 100 γραμμάρια, ενώ ο σολομός παρέχει 149 mcg σε 100 γραμμάρια . Εκτός από την κατανάλωση ολόκληρων ψαριών, το μουρουνέλαιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, καθώς 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 1.350 mcg.

2. Γαλακτοκομικά

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που η διατροφή σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ποτέ! Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσετε καλή υγεία για τη μαμά και το μωρό.

Όλοι γνωρίζουμε πώς το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε βιταμίνη Α. Οποιαδήποτε μορφή γαλακτοκομικών λειτουργεί για αυτό, αλλά οι πιο συμπυκνωμένες μορφές όπως το τυρί και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες. 100 γραμμάρια τυριού τσένταρ περιέχουν 330 mcg βιταμίνης Α ενώ 100 γραμμάρια τυριού κρέμα περιέχουν 308 mcg. 100 γραμμάρια απλού γιαουρτιού έχουν 130 mcg βιταμίνης Α.

3. Αυγά

κουζίνες για πολυάσχολες μαμάδες

Ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του παιδιού σας είναι το αυγό. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή μακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες και υγιή λίπη, αλλά είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να λάβετε ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή. Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει περίπου 74 mcg βιταμίνης Α και είναι μια εξαιρετική τροφή για παιδιά και μωρά ηλικίας άνω των 8 μηνών.

4. Γλυκοπατάτες

pexels ela haney 89247

Οι φυτικές πηγές βιταμίνης Α περιέχουν προβιταμίνη Α, η οποία είναι κυρίως σε μορφή β-καροτίνης. Βρίσκεται κυρίως σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά, και ένα από τα πιο δημοφιλή μεταξύ αυτών είναι η γλυκοπατάτα. Οι γλυκοπατάτες είναι ήδη γνωστές ως υγιεινοί υδατάνθρακες και περιέχουν εντυπωσιακά 1043 mcg σε μόλις 100 γραμμάρια. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

5. Καρότα

pexels mali maeder 143133

Ναι, μιλάμε για καρότα – η αφίσα για τη βιταμίνη Α! Ένα μέτριο καρότο περιέχει 392 mcg βιταμίνης Α, που είναι σχεδόν το 50% της συνολικής ημερήσιας ανάγκης. Δεδομένου ότι τα καρότα είναι τόσο ευέλικτα και μπορούν να ταΐσουν μωρά από την ηλικία των έξι μηνών, αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εισαγάγετε περισσότερη βιταμίνη Α στη διατροφή του παιδιού σας. Εκτός από τη βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην υγιή πέψη και στην καλύτερη υγεία του εντέρου.

6. Σπανάκι

άλλες πηγές ασβεστίου εκτός από το γάλα

Πάντα μας λένε να συμπεριλάβουμε τα φυλλώδη χόρτα στη διατροφή μας και για καλό λόγο! Αν και τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά θεωρούνται οι κύριες φυτικές πηγές βιταμίνης Α, τα φυλλώδη πράσινα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μόλις 100 γραμμάρια 469 mcg Βιταμίνης Α. Μαζί με αυτή τη βιταμίνη, το σπανάκι και άλλα χόρτα είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου και μαγνησίου και η συμπερίληψη αυτού του λαχανικού στη διατροφή σας θα αντιμετωπίσει πολλές διατροφικές ελλείψεις ταυτόχρονα.

7. Πεπόνι

μοσχοβολιά 387466 640

Ακριβώς όπως τα κίτρινα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης Α, τα κίτρινα φρούτα είναι επίσης ένας νόστιμος τρόπος για να λάβετε τη βιταμίνη Α στη διατροφή σας! Το πεπόνι ή το μοσχοπέζι είναι ένα ζουμερό, ενυδατικό φρούτο που είναι τέλειο για τα καλοκαίρια και μπορείτε επίσης να λαμβάνετε την ποσότητα της βιταμίνης Α ενώ το απολαμβάνετε. 1 γραμμάριο φρούτου περιέχει 169 mcg. Τα πεπόνια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

8. Πιπεριές

pexels kai pilger 594137

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε λαχανικά πιο πολύχρωμα από τις πιπεριές! Διατίθενται σε κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο και είναι πολύ ευέλικτα. Μόλις 100 γραμμάρια αυτού του λαχανικού περιέχουν 157 mcg βιταμίνης Α. Ωστόσο, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη Α και οι πράσινες τη λιγότερη. Οι πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμές.

9. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με το οποίο τα παιδιά δυσκολεύονται συχνά, οπότε οι μαμάδες προτιμούν να το εισάγουν νωρίς. Μπορώ όμως να δώσω στο μωρό μου μπρόκολο; Ας ανακαλύψουμε!

Το μπρόκολο είναι ένα ενδιαφέρον λαχανικό με το οποίο τα περισσότερα παιδιά έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους, αλλά αξίζει τον κόπο να το κρυφτείς με κάποιο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο ισχυρό είναι διατροφικά. Μισό φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει 60 mcg βιταμίνης Α και η συμπερίληψη αυτής στη διατροφή μπορεί αργά αλλά σταθερά να αυξηθεί στην ημερήσια ποσότητα. Το μπρόκολο περιέχει επίσης τις βιταμίνες C και Κ. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.

10. Μάνγκο

pexels riki risnandar 4023132

Το μάνγκο ονομάζεται ο βασιλιάς των φρούτων για πολλούς λόγους, και ένας από αυτούς μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε Βιταμίνη Α! 100 γραμμάρια μάνγκο περιέχουν 54 mcg βιταμίνης Α, καθιστώντας αυτό τον τέλειο τρόπο για να λάβετε την ποσόστωσή σας σε βιταμίνη Α τα καλοκαίρια, όταν τα μάνγκο είναι άφθονα. Τα μάνγκο είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη.

11. Παπάγια

Γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, η παπάγια ονομάζεται «φρούτο των αγγέλων». Μπορώ όμως να δώσω στο μωρό μου παπάγια; Ας μάθουμε σε αυτή την ανάρτηση.

Η παπάγια είναι ένα φρούτο που είναι ευνοϊκό για τους παρατηρητές βάρους, καθώς είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη Α, 47 mcg της οποίας περιέχονται σε μόλις 100 γραμμάρια φρούτου. Η παπάγια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί ωμό όταν είναι ώριμο ή μαγειρεμένο όταν είναι πράσινο. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη Α από την παπάγια είναι να την τρώτε όταν είναι ωραία και ώριμη, σε ροζ-πορτοκαλί χρώμα.

12. Κολοκύθα

Η αλλαγή του καιρού απαιτεί αλλαγή στη διατροφή. Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές για τους μουσώνες για τα παιδιά να παραμείνουν υγιή και χωρίς ασθένειες κατά την περίοδο των βροχών.

Όταν μιλάτε για λαχανικά που είναι κίτρινα ή πορτοκαλί, δεν μπορείτε να αφήσετε πίσω σας τις κολοκύθες! Θεωρούνται χειμωνιάτικο ή φθινοπωρινό λαχανικό, οι κολοκύθες είναι δημοφιλείς σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει ένα απίστευτο 245% της RDI της κολοκύθας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια μικρή ποσότητα κολοκύθας είναι αρκετή για να πάρει το παιδί σας την ποσόστωσή του σε βιταμίνη Α, κάτι που είναι υπέροχο νέο για τους γονείς που τρώνε ιδιότροπα!

Όταν πρόκειται για φρούτα ή λαχανικά, η βιταμίνη Α απορροφάται καλύτερα όταν τα προϊόντα είναι ωμά, καθώς η θέρμανση μπορεί να τη διασπάσει. Γι‘ αυτό συνιστάται να έχετε αυτά τα τρόφιμα ωμά όπου είναι δυνατόν. Αν όχι, προσπαθήστε να αποφύγετε να τα παραβράσετε για να διατηρήσετε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την απορρόφηση της βιταμίνης Α προσθέτοντας λίγο λίπος μαζί της.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, κάθε επιπλέον στο σώμα αποθηκεύεται στο συκώτι, το οποίο την απελευθερώνει όποτε χρειάζεται. Ωστόσο, μια υπερβολική δόση βιταμίνης Α από πηγές προσχηματισμένης βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση Α, που ονομάζεται επίσης τοξικότητα της βιταμίνης Α. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στη βιταμίνη Α. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση βήτα καροτίνης γενικά δεν είναι επικίνδυνη, αν και μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται κιτρινωπό ή πορτοκαλί.

Κορυφαίες 12 τροφές με βιταμίνη Α για μωρά και παιδιά

Αγοράστε Υγιεινή Θρεπτική Βρεφική, Νηπιοτροφή φτιαγμένη από τη δική μας Γιατρό Μαμά!

Ψώνισε τώρα!

Schreibe einen Kommentar