Κορυφαίες 5 τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά

0
Κορυφαίες 5 τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά

Ο COVID-19 μας έχει κλειδώσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως και χαμηλή βιταμίνη D. Συμπληρώστε το επίπεδο αυτής της θρεπτικής ουσίας με αυτές τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά.

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα οποιουδήποτε είδους, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την πιο περίπλοκη λύση για αυτό, όπου στην πραγματικότητα, η απάντηση μπορεί να είναι η πιο απλή. Έτσι, εάν νιώθετε ήπια κατάθλιψη, αδυναμία ή έχετε πονόδοντο, μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο, έναν γενικό γιατρό και έναν οδοντίατρο. Όταν στην πραγματικότητα, αυτό που πραγματικά χρειάζεστε μπορεί να είναι απλώς λίγη καλή ηλιοφάνεια – και βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D ονομάζεται επίσης καλσιφερόλη και είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποτελεί μια ομάδα που περιλαμβάνει τις βιταμίνες D-1, D-2 και D-3. Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη D δεν είναι ευρέως διαθέσιμη στα τρόφιμα, αλλά παράγεται στον οργανισμό όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που παράγεται από τον ήλιο, γι‘ αυτό και ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου».

νέος
Πιστοποίηση Fssai 100 Organic 1

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται και δεν τραβάει την προσοχή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης D.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης D για μωρά και παιδιά

Ο COVID-19 μας έχει κλειδώσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως και χαμηλή βιταμίνη D. Συμπληρώστε το επίπεδο αυτής της θρεπτικής ουσίας με αυτές τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά.

 • Η βιταμίνη D διασφαλίζει την υγεία των οστών ρυθμίζοντας την ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
 • Αυτή η βιταμίνη είναι επίσης απαραίτητη για τη στοματική υγεία, καθώς βοηθά στην ενδυνάμωση των δοντιών και των ούλων
 • Η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή
 • Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων
 • Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
 • Βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη
 • Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής διάθεσης και στην πρόληψη της κατάθλιψης
 • Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και η σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής βιταμίνη D μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αυτό δείχνει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα μας και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά. Ακολουθούν ορισμένοι από τους κινδύνους ανεπάρκειας βιταμίνης D στα παιδιά:

 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ο αυξημένος κίνδυνος παραμόρφωσης των οστών που είναι γνωστή ως ραχίτιδα, όπου οι ιστοί των οστών δεν σκληραίνουν σωστά
 • Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει τη δυσκαμψία των αρτηριακών τοιχωμάτων των παιδιών, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Τα παιδιά που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών και τροφικής ευαισθησίας
 • Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει υπασβεστιαιμική τετανία, που χαρακτηρίζεται από πόνο και μυϊκούς σπασμούς
 • Έλλειψη ενθουσιασμού για οτιδήποτε, ή γενικό αίσθημα θλίψης

Οι έγκυες γυναίκες είναι επίσης επιρρεπείς σε πολλές ασθένειες λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και η βακτηριακή κολπίτιδα.

Αν και πρόκειται για σοβαρές ασθένειες που συχνά διαγιγνώσκονται από γιατρό, μπορείτε να αναγνωρίσετε την έλλειψη βιταμίνης D στα πρώτα στάδια μέσω απλών συμπτωμάτων όπως πόνους και πόνους, κόπωση και γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν λαμβάνουν τις ημερήσιες απαιτούμενες ποσότητες βιταμίνης D, οι οποίες θα πρέπει να είναι σύμφωνα με αυτές τις συνιστώμενες τιμές:

 • 0-12 μηνών – 10 mcg
 • 1-13 ετών – 15 mcg
 • 14-18 ετών – 15 mcg

Ο COVID-19 μας έχει κλειδώσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως και χαμηλή βιταμίνη D. Συμπληρώστε το επίπεδο αυτής της θρεπτικής ουσίας με αυτές τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά.

Μπορείτε να λάβετε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D από συνδυασμό τροφής και ηλιακού φωτός. Δυστυχώς, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να έχει έλλειψη σε βιταμίνη D. Το Journal of Family Medicine and Primary Care, το επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών της Ινδίας, αναφέρει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D παρατηρήθηκε το 80-90 % των δειγμάτων που μελέτησαν. Εκτιμούν επίσης ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι «η ινδική διατροφή γενικά αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D για έναν φυσιολογικό ενήλικα». Όταν εξετάζουμε την επιλεκτική διατροφή των παιδιών, είναι πιθανό να κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό, όπως:

 • Έχοντας αφρικανική, αφρικανική-καραϊβική ή νότια ασιατική κληρονομιά
 • Ευσαρκία
 • Ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn
 • Έχοντας υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης
 • Καιρός που δεν είναι ηλιόλουστος, φθινόπωρο, μουσώνες, χειμώνας
 • Φορώντας ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος
 • Όλη μέρα μέσα στο σπίτι

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι όλο και πιο επίκαιρο αυτές τις μέρες, με την πανδημία να μας κρατά όλους κλειδωμένους και με λιγότερες ευκαιρίες να βγούμε έξω και να πάρουμε ήλιο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D από την τροφή μας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βιταμίνη D δεν είναι τόσο άφθονη στις πηγές τροφίμων, αλλά υπάρχουν μερικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε κάθε είδους ανεπάρκεια στην οικογένειά σας.

Ο COVID-19 μας έχει κλειδώσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως και χαμηλή βιταμίνη D. Συμπληρώστε το επίπεδο αυτής της θρεπτικής ουσίας με αυτές τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά.

1. Λιπαρά ψάρια

φαγητό 4647768 640

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ιδιαίτερα ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ιππόγλωσσα. 100 γραμμάρια σολομού παρέχουν 526 IU βιταμίνης D. Οι σαρδέλες παρέχουν 170 IU σε 100 γραμμάρια ενώ τα σκουμπρίκια παρέχουν 360 IU σε μόλις μισό φιλέτο. Εκτός από τη βιταμίνη D, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά.

2. Κρόκοι αυγών

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που η διατροφή σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ποτέ! Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσετε καλή υγεία για τη μαμά και το μωρό.

Πολλοί είναι της άποψης ότι οι κρόκοι των αυγών είναι ανθυγιεινοί και τρώνε μόνο τα ασπράδια. Ωστόσο, οι κρόκοι αυγών περιέχουν τα περισσότερα από τα μέταλλα και τις βιταμίνες που παρέχουν στα αυγά τα οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που άρχισαν να τρώνε αυγά στους 6 μήνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν τροφικές αλλεργίες σε σύγκριση με τα παιδιά που ξεκίνησαν αργότερα.

Ενώ η ποσότητα της βιταμίνης D στον κρόκο του αυγού εξαρτάται από παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και η διατροφή του κοτόπουλου, κατά μέσο όρο, ένας μεγάλος κρόκος αυγού παρέχει 37 IU βιταμίνης D. Τα κοτόπουλα που περιφέρονται ελεύθερα στο ηλιακό φως δίνουν αυγά με βιταμίνη D που είναι 3- 4 φορές υψηλότερο.

3. Κόκκινο κρέας

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που η διατροφή σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ποτέ! Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσετε καλή υγεία για τη μαμά και το μωρό.

Το κόκκινο κρέας συχνά αισθάνεται άσχημα λόγω του υψηλού κινδύνου χοληστερόλης, αλλά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα, αν και όχι σε μεγάλη ποσότητα. Αντί για το απλό κόκκινο κρέας, τα κρέατα οργάνων περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D. Για παράδειγμα, 100 g συκωτιού παρέχουν σχεδόν 40 IU βιταμίνης D, ενώ 100 g νεφρού παρέχουν περίπου 35 IU.

4. Τυρί

Υγιείς τροφές για αύξηση βάρους

Η ποσότητα της βιταμίνης D στο τυρί ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του τυριού. Η ρικότα και το τσένταρ έχουν την περισσότερη βιταμίνη D, με 25 IU και 24 IU σε 100 γραμμάρια, αντίστοιχα. Ακολουθούν τα τυριά Fontina, Muenster και Monterey που παρέχουν 22 IU σε 100 γραμμάρια. Άλλα τυριά όπως το μπλε τυρί, το μπρι και το γκούντα έχουν περίπου 18 IU βιταμίνης D ανά 100 γραμμάρια.

5. Μανιτάρια

7 Vegan υποκατάστατα για κοινές παιδικές τροφές

Τα μανιτάρια είναι από τις ελάχιστες καλές φυτικές πηγές βιταμίνης D. Ο λόγος είναι ότι τα μανιτάρια περιέχουν μια προβιταμίνη γνωστή ως εργοστερόλη, η οποία βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D παρόμοια με τον άνθρωπο – κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Η διαφορά έγκειται στον τύπο της βιταμίνης – το σώμα μας παράγει βιταμίνη D3 ενώ τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D2. Παρόλο που η βιταμίνη D3 είναι πιο αποτελεσματική, τα μανιτάρια εξακολουθούν να βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα μας. Ανάλογα με τον τύπο του μανιταριού, μπορούν να παρέχουν οπουδήποτε από 700 IU έως 2.300 IU ανά 100 γραμμάρια.

Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα όπως μουρουνέλαιο. Αν και είναι απίθανο να έχετε υπερβολική ποσότητα Βιταμίνης D μέσω του ηλιακού φωτός ή των πηγών τροφής, πάρα πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική δόση. Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή υπερβολικής συσσώρευσης ασβεστίου – που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία – η οποία μπορεί να βλάψει τα οστά, την καρδιά και τα νεφρά. Τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης βιταμίνης D είναι απώλεια βάρους, ακανόνιστος καρδιακός παλμός και διατροφικές διαταραχές.

Ο COVID-19 μας έχει κλειδώσει, πράγμα που σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως και χαμηλή βιταμίνη D. Συμπληρώστε το επίπεδο αυτής της θρεπτικής ουσίας με αυτές τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη D για μωρά και παιδιά.

Αγοράστε Υγιεινή Θρεπτική Βρεφική, Νηπιοτροφή φτιαγμένη από τη δική μας Γιατρό Μαμά!

Ψώνισε τώρα!

Schreibe einen Kommentar