Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ευρασιατικής υδροχαρής;  Οι απόψεις διίστανται • Outdoor Canada

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ευρασιατικής υδροχαρής; Οι απόψεις διίστανται • Outdoor Canada

Juli 25, 2022 0 Von admin

Με τεράστιες ανθοφορίες ευρασιατικής νεροφυλλιάς να εμφανίζονται ξανά στο Οντάριο αυτό το καλοκαίρι, επικρατεί διαμάχη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στον Καναδά στη λίμνη Erie το 1961, το χωροκατακτητικό υδρόβιο φυτό έχει εξαπλωθεί από τότε σε όλες τις Μεγάλες Λίμνες, στον ποταμό St. Lawrence και σε πολλές λίμνες της ενδοχώρας στο νότιο και κεντρικό Οντάριο. Βρίσκεται επίσης στο Κεμπέκ και π.Χ., και σε όλες τις ΗΠΑ

Πιστεύεται ότι έφτασε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα μέσω έρματος από πλοία, το χωροκατακτητικό φυτό μειώνει τη βιοποικιλότητα υπερτερώντας των ιθαγενών φυτών και μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου στα οικοσυστήματα, καθιστώντας δυσκολότερη την επιβίωση άλλων υδρόβιων ειδών. Εν τω μεταξύ, όταν τα μεγάλα στρώματα της ευρασιατικής υδρόφυλλης πεθαίνουν το φθινόπωρο, τα φυτά σε αποσύνθεση μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, το φυτό είναι πολύ παραγωγικό και εξαπλώνεται εύκολα μέσω υδάτινων ρευμάτων, σκαφών, ρυμουλκούμενων και αλιευτικών εργαλείων.

Οι εξοχικές κατοικίες, οι βαρκάδες και οι ψαράδες μισούν την ευρασιατική υδροχαρή επειδή αναπτύσσεται σε χοντρά χαλάκια που μπορούν να εμποδίσουν τη ναυσιπλοΐα και την αναψυχή. Ωστόσο, πολλοί είναι διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται το Reward, ένα ζιζανιοκτόνο εγκεκριμένο από την κυβέρνηση που διαφημίζεται από τον κατασκευαστή ως «υπερταχής δράσης ζιζανιοκτόνος, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά σε αιωρούμενα και βυθισμένα ζιζάνια». Το κύριο συστατικό του Reward είναι το Diquat, μια χημική ουσία που απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ενώ κάποιοι βλέπουν την Επιβράβευση ως μια γρήγορη λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, άλλοι λένε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η κατάσταση στη λίμνη Jack (γνωστή και ως Jack’s Lake) κοντά στο Apsley του Οντάριο, προσφέρει μια ενδεικτική περίπτωση. Μεταξύ των επικριτών είναι ο David Lean, ένας συνταξιούχος βιολόγος γλυκού νερού και πρώην διευθυντής του προγράμματος περιβαλλοντικής τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβα. Γεννήθηκε στο Apsley και εργάζεται εδώ και πολύ καιρό στο Jack, όπου 30 από τους 500 ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών προσέλαβαν μια εταιρεία με έδρα το Waterloo το περασμένο καλοκαίρι για να ψεκάσει το Reward στα υδρόβια ζιζάνια μπροστά από τις ιδιοκτησίες τους.

«Με την πρώτη ματιά, ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα», λέει ο Lean. «Απαλλαγεί από τα ζιζάνια σας και αυτό είναι το μόνο που υπάρχει. Ωστόσο, όταν κοιτάς τις λεπτομέρειες, δεν είναι τόσο εύκολο. Δεν σκοτώνει τις ρίζες. Εάν είναι 500 $ για να ψεκαστούν φέτος, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα πρέπει να τα έχετε πίσω για ψεκασμό το επόμενο έτος.“

Το επεμβατικό ζιζάνιο πνίγει τα υδάτινα σώματα μέχρι το καλοκαίρι (Φωτογραφία: Invasive Species Centre)

Το κύριο πρόβλημα για τον Lean δεν είναι ότι η διόρθωση είναι προσωρινή, αλλά ότι είναι δυνητικά επιβλαβής για τους ανθρώπους και την υδρόβια ζωή. Ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης και Πάρκων, το οποίο χορηγεί άδειες για τον ψεκασμό του ζιζανιοκτόνου, επιμένει ότι η χημική επεξεργασία είναι ασφαλής, η Lean παραμένει επιφυλακτική.

„Εκεί που ψέκασαν στο Jack Lake είναι ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου οι άνθρωποι έχουν την πρόσληψή τους για πόσιμο νερό“, λέει. «Ανησυχώ πραγματικά ότι οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν». Επιπλέον, προειδοποιεί, τα επίπεδα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση της ευρασιατικής υδρόφυλλης σκοτώνουν επίσης τα βενθικά ασπόνδυλα, οργανισμούς που τρώνε τα ψάρια που ζουν στα ιζήματα του βυθού των ποταμών, των ρεμάτων και των λιμνών. Επιπλέον, το ζιζανιοκτόνο δεν κάνει διακρίσεις ως προς τα φυτά που σκοτώνει. «Όταν ψεκάζετε, δεν σκοτώνετε μόνο την ευρασιατική λωρίδα, σκοτώνετε και τα αυτόχθονα είδη».

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Αντί να εφαρμόσετε το Reward, η Lean συνιστά να χρησιμοποιήσετε μια τσουγκράνα για να αφαιρέσετε τα ζιζάνια γύρω από τις ιδιότητες και στη συνέχεια να αφήσετε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της για τα υπόλοιπα. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια, λέει, αλλά η φύση θα ισορροπήσει. „Κάθε χωροκατακτητικό είδος έχει ένα πλεονέκτημα για μικρό χρονικό διάστημα, επειδή οι φυσικοί εχθροί τους δεν είναι ακόμη παρόντες“, λέει ο Lean. «Αν βγείτε έξω και ψεκάζετε, επηρεάζετε αυτή την ισορροπία και θα παρατείνετε το πρόβλημα».

Ένα άλλο εξοχικό του Jack Lake, ο Alan Quarry, ανησυχεί εξίσου για το ζιζανιοκτόνο. Τον περασμένο Μάιο, όταν έμαθε για τα σχέδια για ψεκασμό, ίδρυσε τους Jack Lake Weed Warriors για να ευαισθητοποιήσει και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να θέσει μορατόριουμ στη χρήση του ζιζανιοκτόνου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος απλώς να αφήσει τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της.

Μεταξύ άλλων μεθόδων μετριασμού, ο Quarry και η 260μελής ομάδα του ψάχνουν να αγοράσουν ένα ειδικό σκάφος σχεδιασμένο να σκουπίζει ουσιαστικά τα ζιζάνια με τη βοήθεια ενός αυτοδύτη, ο οποίος ξεριζώνει τα φυτά και τα τροφοδοτεί σε ένα σωλήνα αναρρόφησης. Είναι μια επιχείρηση έντασης εργασίας, λέει ο Quarry, αλλά ένας από τους μόνους τρόπους εξαγωγής ολόκληρου του φυτού – και αποφυγής προσθήκης χημικών στο περιβάλλον.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αναχαίτιση της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ειδών, μεταβείτε στη διεύθυνση www.outdoorcanada.ca/invasive.